Over ons

  • Home
  • Informatiepagina's
  • Over ons

URBAN 010 is dé honkbalvereniging van Rotterdam Zuid! Onze trainers proberen ervoor te zorgen dat onze leden niet alleen plezier hebben in het honkbal, maar het ook goed doen op school en de juiste keuzes maken in het leven. Urban 010 is onderdeel van Honkbal op Zuid en gevestigd bij metrostation Slinge.

Urban 010 is een vereniging die als doel heeft de honk- en softbalsport in de regio te bevorderen door het aanbieden van trainingen en wedstrijden in teamverband. Wij geloven in de kracht van Rotterdam Zuid en vinden het belangrijk om de sport terug de wijken in te brengen, zodat iedereen de mogelijkheid heeft om de sport te beoefenen. Hiermee proberen wij tevens de sociale interactie en sportparticipatie in wijken te bevorderen. 

Sporttechnische visie
Honkbal is een ‘ervaringsspel’. Spelers moeten het spel veel spelen om de complexe spelhandelingen en spelsituaties onder de knie te krijgen. Daarbij is het van belang dat eenieder dit kan doen op het voor hem/haar hoogst haalbare niveau. Voor de komende jaren zal de vereniging in zetten op een gezonde groei, waarbij het vooral van belang is om de huidige leden niet te verliezen. Bij de jeugd streven wij ernaar in elke leeftijdscategorie 2 teams te hebben: een instap/recreatie team en een topteam. Dit vertaalt zich in een zogeheten A-lijn en een B-lijn. 

Urban 010 wil zich ontwikkelen als vereniging met een sterke lokale uitstraling, waar kwalitatief honkbal het uitganspunt is. Dit doen wij door stevig te investeren in goede trainers/coaches. Naast de vaste coach die elke team heeft beschikt Urban 010 over een flexibele poule met trainers die de coaches ondersteunen bij de trainingen, maar niet aanwezig zijn bij de wedstrijden omdat zij zelf nog actief spelen. Hierdoor kan er specifieke expertise ingezet worden als het gaat om bijvoorbeeld: pitching, catching, hitting, infield, outfield of agillity. De technisch coördinator is verantwoordelijk voor de aansturing van de trainer/coaches en het samen met hen ontwikkelen van een trainingsplan waar plezier en uitdaging centraal staan.

Om te kunnen voldoen aan de kwaliteitseisen die het bestuur heeft opgesteld is het van belang dat trainer/coaches voldoen aan de volgende randvoorwaarden:

  • Op elk team staat er minimaal één trainer/coach met speelervaring;
  • Elke trainer/coach heeft een sport gerelateerde opleiding gevolgd of heet coachcursus van de KNBSB gevolgd. Daarnaast zet de trainer/coach zich actief in om zijn kennis bij te houden;
  • Elke trainer/coach beschikt over een geldige Verklaring Omtrent Gedrag (VOG);
  • Elke trainer/coach handelt naar de gedragscode van de KNBSB en heeft deze ondertekend;
Naast de trainers/coaches is het van belang dat teams worden ondersteund door een teamleider en/of scorer. Dit biedt trainers/coaches ruimte om zich bezig te houden met waar het binnen de vereniging echt om gaat: honkballen!

Maatschappelijke betrokkenheid
Urban 010 ziet het als haar taak om naast het sporten ook een maatschappelijke en sociale functie te vervullen in de hedendaagse samenleving, aangezien sport een ideaal middel is tegen een groot aantal maatschappelijke problemen. Sport is gezond, het houdt de jeugd van de straat, en leert jong en oud om teleurstellingen te verwerken, de tegenstander als je naaste te respecteren, bevordert de integratie van verschillende doelgroepen en ga zo maar door. Daarnaast vindt Urban 010 dat sport mogelijk moet zijn voor iedereen. Een goede vereniging presteert niet alleen goed in de competitie, maar boekt ook op sociaal terrein overwinningen.

Honkbal op Zuid